Hier zijn 10 voorbeelden van onconventioneel gebruik van Excel waar het programma niet per se voor bedoeld is, maar toch goed werkt en voordelen biedt:

 

  1. Inkoopmanagement: Excel is vaak niet de eerste keuze voor inkoopmanagement, maar veel bedrijven gebruiken het toch om offertes, bestellingen en leveringsgegevens bij te houden. Excel biedt de flexibiliteit om deze gegevens op maat aan te passen en snel bij te werken, waardoor bedrijven hun inkoopprocessen efficiënter kunnen maken.
  2. Scheduling: Excel kan worden gebruikt voor het maken van dagelijkse, wekelijkse of maandelijkse schema’s voor medewerkers. Het biedt gebruikers de mogelijkheid om snel roosters aan te passen en wijzigingen bij te houden, waardoor bedrijven tijd en kosten kunnen besparen.
  3. Social media monitoring: Excel kan worden gebruikt voor social media monitoring, waarbij bedrijven gegevens van hun social media-accounts bijhouden en analyseren. Excel kan helpen bij het organiseren van gegevens en biedt gebruikers de flexibiliteit om gegevens op verschillende manieren te presenteren.
  4. Facturatie: Excel kan ook worden gebruikt voor facturatie, waarbij bedrijven hun facturen bijhouden en deze snel kunnen aanpassen aan specifieke klanten en projecten. Excel biedt gebruikers de flexibiliteit om factuurformats aan te passen en te wijzigen.
  5. Financiële analyse: Excel is bekend om zijn gebruik voor financiële analyse, maar het wordt vaak onterecht onderschat als het gaat om complexe analyses. Excel kan complexe berekeningen en analyses uitvoeren, en biedt gebruikers de mogelijkheid om deze analyses aan te passen en te wijzigen.
  6. Document management: Excel kan ook worden gebruikt als een eenvoudig document management systeem. Gebruikers kunnen bestanden organiseren en gemakkelijk terugvinden door middel van aangepaste filters en zoekfuncties.
  7. Medewerkersbeheer: Excel kan worden gebruikt voor medewerkersbeheer, waarbij bedrijven medewerkersgegevens bijhouden, zoals salarissen, prestaties en verlof. Excel biedt gebruikers de flexibiliteit om deze gegevens op maat aan te passen en snel bij te werken.
  8. Klantenbeheer: Excel kan ook worden gebruikt voor klantenbeheer, waarbij bedrijven klantgegevens bijhouden, zoals contactgegevens en bestellingen. Excel biedt gebruikers de flexibiliteit om deze gegevens op maat aan te passen en snel bij te werken.
  9. Projectbeheer: Excel kan worden gebruikt voor eenvoudig projectbeheer, waarbij gebruikers taken en deadlines bijhouden. Excel biedt gebruikers de mogelijkheid om taken en deadlines aan te passen en taken te prioriteren.
  10. Personeelsplanning: Excel kan worden gebruikt voor personeelsplanning, waarbij bedrijven de planning voor hun medewerkers bijhouden en snel wijzigingen kunnen doorvoeren. Excel biedt gebruikers de flexibiliteit om deze gegevens op maat aan te passen

Excel is een veelzijdig programma dat op verschillende manieren kan worden gebruikt, soms op manieren die niet per se bedoeld zijn. Ondanks dat Excel niet altijd de beste keuze is voor complexe taken, zoals boekhouding en projectmanagement, zijn er tal van voordelen aan het gebruik van Excel voor onconventionele taken, zoals inkoopmanagement, social media monitoring en personeelsplanning. Excel biedt gebruikers de flexibiliteit om gegevens op maat aan te passen en snel bij te werken, waardoor bedrijven tijd en kosten kunnen besparen en efficiënter kunnen werken. Het is belangrijk om te begrijpen wat Excel wel en niet kan doen, en de juiste tool te kiezen voor de taak die je wilt uitvoeren. Of het nu gaat om financiële analyse, documentbeheer of klantenbeheer, Excel kan een handig hulpmiddel zijn om bedrijfsprocessen te stroomlijnen en te optimaliseren.