Excel is een van de meest gebruikte programma’s ter wereld voor het bijhouden van gegevens. Maar wist je dat je Excel kunt gebruiken als een volwaardige database? Met behulp van de krachtige functies van Power Query*** en Power Pivot kun je Excel transformeren tot een krachtig databaseplatform dat ideaal is voor kleine en middelgrote bedrijven. In deze blog bespreken we de voordelen van het gebruik van Excel als database.

Voordelen van Excel als database:

Gegevens uit verschillende bronnen importeren
Met Power Query kun je gegevens uit verschillende bronnen importeren, zoals databases, tekstbestanden, websites en andere gegevensbronnen. Dit betekent dat je gegevens van verschillende systemen kunt combineren en analyseren in één Excel-bestand.

Gegevens bewerken en transformeren
Met Power Query kun je gegevens bewerken en transformeren voordat ze in Excel worden geïmporteerd. Hierdoor kun je gegevens samenvoegen, filteren, sorteren, kolommen toevoegen, gegevens splitsen en vele andere gegevensbewerkingen uitvoeren.

Geavanceerde analyses maken
Met Power Pivot kun je gegevens uit verschillende tabellen in Excel combineren en geavanceerde berekeningen maken. Hierdoor kun je bijvoorbeeld draaitabellen en grafieken maken die je helpen om inzicht te krijgen in de gegevens. Power Pivot heeft ook de mogelijkheid om grote hoeveelheden gegevens snel te analyseren.

Geen limiet voor het aantal rijen
Met Power Query heb je geen last van de limiet voor het aantal rijen in Excel-werkbladen. Dit betekent dat je grote hoeveelheden gegevens kunt verwerken en analyseren zonder beperkt te worden door de Excel-limieten.

Kostenbesparend
Door Excel te gebruiken als databaseplatform, kun je kosten besparen die gepaard gaan met het gebruik van professionele databasesystemen. Bovendien is Excel meestal al geïnstalleerd op computers en hoeft er dus geen extra software aangeschaft te worden.

Conclusie:
Excel met Power Query en Power Pivot biedt een krachtig alternatief voor dure databasesystemen voor kleine en middelgrote bedrijven. Met de mogelijkheid om gegevens uit verschillende bronnen te importeren, gegevens te bewerken en transformeren en geavanceerde analyses te maken, biedt Excel een complete en kosteneffectieve oplossing. En het beste van alles is dat Excel al op de meeste computers is geïnstalleerd, waardoor er geen extra kosten zijn voor software. Dus waar wacht je nog op? Transformeer Excel vandaag nog in een volwaardige database voor jouw bedrijf!

*** In Excel 365 heet Power Query “Gegevens ophalen en transformeren”. Dit is de nieuwe naam van Power Query in Excel 365. De functies zijn nog steeds hetzelfde als in eerdere versies van Excel, maar Microsoft heeft de naam veranderd om de functionaliteit beter te laten aansluiten bij de algemene terminologie van Excel.

Om “Gegevens ophalen en transformeren” te openen in Excel 365, ga je naar het tabblad “Gegevens” en klik je op de knop “Gegevens ophalen en transformeren”. Dit opent het Power Query venster, waar je gegevens kunt importeren, transformeren en combineren uit verschillende bronnen.

Het proces van gegevens importeren en transformeren in Excel 365 met behulp van “Gegevens ophalen en transformeren” is vergelijkbaar met dat van Power Query in eerdere versies van Excel. Het is nog steeds een krachtig hulpmiddel voor het werken met grote en complexe gegevensbronnen, waardoor het gebruik van Excel als database sterk verbetert.