Wim van Vliet

Al vele mensen denken aan mij als ze iets over Excel willen weten. Dat vind ik altijd leuk om te horen want Excel is dan ook mijn werk, passie, hobby en afwijking.

Soms moet ik zelfs geremd worden, anders verwaarloos ik andere belangrijke zaken…

Hoe is dat zo gekomen?

Als kind had ik al iets met cijfertjes, lijstjes en grafieken. Op de lagere school werd ik het lopende rekenmachientje genoemd. Dat vond ik toen niet leuk, wat liever qua uiterlijk wat knapper geweest…

In het voortgezet onderwijs vond ik het vak wiskunde veruit het leukste vak. Op de HAVO haalde ik net geen 10 op mijn eindlijst (tentamens 9,0 – examen 9,8). Na de HAVO ben ik in 1986 gaan werken als boekhouder, waar mijn wiskundeknobbel echter niet helemaal tot zijn recht kwam. Daar gebruikte ik wel in steeds toenemende mate Excel, maar het voornaamste werk was toch facturen en bankafschriften inboeken, crediteuren betalen en zorgen dat debiteuren betaalden.

In 2011 ZZP’er geworden, de eerste jaren nog als boekhouder en controller, maar tijdens een opdracht in 2014 werd er zoveel van me gevraagd in Excel waarbij ik tot de conclusie kwam dat ik dat eigenlijk veel leuker vond. Daar ben ik me toen helemaal op gaan richten met het resultaat dat ik sinds die tijd continue bezig ben met kleine en grote opdrachten én het geven van cursussen in Excel. Dat laatste zowel op mijn locatie in Drenthe, incompany en via Teams.

Ik ben nu 55 jaar en ik hoop dit werk nog vele jaren te blijven doen. Excel blijft zich ook nog steeds verdere ontwikkelingen en sowieso ben je nooit uitgeleerd in Excel.

Bij opdrachten put ik voor zo’n 80% tot 90% uit ervaring en het restant is een welkome uitdaging. Zo kom ik steeds weer op een hoger niveau en heb ik daar profijt van in mijn verder opdrachten.

En Excel cursussen geef ik met ontzetten veel plezier, passie, enthousiasme en humor. Het maakt niet uit of ik de Excel Basis of de Excel voor Gevorderden geeft. Als ik cursisten enthousiast en blij zie worden, dan word ik dat ook nog steeds telkens.

Leukste review was wat dat betreft: dankzij Wim ben ik van Excel gaan houden 😃