Gisteravond werd ik rond half acht gebeld met de vraag of ik de volgende dag een cursus Excel Expert wou geven in Amsterdam…  o ja, en ook nog in het Engels…

Als ik ja zou zeggen, bedacht ik me, moest ik het volgende nog gaan doen:

  • Excel wijzigen in de Engelse versie
  • Oefenstof maken voor de te behandelen onderwerpen
  • Deels had ik die wel, maar die moest ik dan nog even vertalen in het Engels

Maar al gauw besloten om ze uit de brand te helpen. Immers, wie goed doet….

Excel wijzigen naar de Engelse versie leek eenvoudig, maar ik had daar toch de hulp van mijn zoon voor nodig, was helaas niet zo eenvoudig als het leek.

Er zaten toch wel een paar onderwerpen bij waarbij ik dacht, wat bedoelen ze daar in godsnaam mee? Zoals 3D-formules… ook hadden ze matrixformules als onderwerp, iets wat ikzelf niet dagelijks toepas.

Mijn oefenstof die ik al had, met behulp van Google Translate vertaald.

En wat wél vlekkeloos ging, alle Nederlandstalige functies werden automatisch vertaald naar de Engelstalige functies (zo werd VERT.ZOEKEN nu VLOOKUP en SOMMEN.ALS nu SUMIFS).

Was met alles daar maandagnacht gelukkig al rond één uur mee klaar en stapte niet fris en niet fruitig om zes uur in de auto om vanuit Drenthe richting Amsterdam te gaan. Was daar redelijk op tijd, totdat ik nog in hartje centrum een parkeerplekje moest zoeken.

Het was even wennen om in het Engels les te geven, maar ging blijkbaar wel goed, want kreeg aan het eind van iedereen een hand en een bedankje. En ze vonden het fijn dat ik af en toe een grapje maakte, omdat ze Excel toch wel redelijk taaie en saaie stof vonden.

En de meesten blij gemaakt met INDEX i.c.m. VERGELIJKEN (o nee, sorry, met INDEX with MATCH).

Was rond half zeven vanavond weer thuis, moe maar voldaan…