Na de korte zomerstop nu weer voor de eerste keer cursus gegeven met een fraai uitzicht op het natuurgebied Bargerveen.

Deze keer stond Power BI Basis (voor beginners) op het programma, een BI-tool waar steeds meer mensen (vooral financials) interesse voor krijgen.

Voor mij als Excel Expert was het destijds een logische vervolgstap om me in Power BI te gaan verdiepen. Sommige functionaliteiten in Power BI zaten namelijk ook al in Excel (in Power Pivot). Mede daardoor en omdat beiden van Microsoft zijn gaf het mij al gauw een vertrouwd beeld. Verder kun je na een dag training al zelf databestanden importeren, bewerken en dashboards maken. Je hebt daarvoor geen uitgebreide IT-kennis nodig. En verder is het in aanschaf zelfs helemaal gratis en gewoon te downloaden via een site van Microsoft. Pas als je de gebouwde dashboards wil gaan delen met bijvoorbeeld verkopers, managers en directeuren, hoef je er pas voor te gaan betalen. Momenteel kost dat 8,40 per gebruiker per maand.

Drie enthousiaste en goedgemutste cursisten mocht ik vandaag ontvangen. Ze kwamen uit Overijssel, Gelderland en Noord-Brabant. Twee zzp’ers en eentje die ook van opdracht naar opdracht huppelde, maar dan als werknemer. Dus we hebben het niet alleen over Power BI gehad, maar ook elkaars ervaringen gedeeld.

Net als de vorige keren nu ook weer verbaasde gezichten dat het relatief eenvoudig is om binnen een dag je eigen dashboard te kunnen bouwen. Alle cursisten hebben nu een basis waarmee ze goed verder kunnen en willen.

Goede visualisaties (meestal grafieken) maken een brij aan databestanden in één keer heel overzichtelijk. Zo krijg je de juiste inzichten en kun je checken of je onderbuikgevoelens kloppen.

Een dashboard kost eenmalig wat tijd en inspanning. Maar is het eenmaal gemaakt, dan hoef je daarna enkel de data te vernieuwen en alle dashboards zijn bijgewerkt.

Vooral de visual met een landkaart (of van meerdere landen tot en met de hele wereld) is simpel gemaakt en doet het erg goed bij presentaties.

Rond een uur of half vijf iedereen weer tevreden naar huis (als ze niet gelogen hebben) en heb ik ze op het hart gedrukt om er zo snel mogelijk mee aan de slag te gaan. Het liefst met een opdracht, want dat vind ik altijd nog de beste leerschool als je de basis onder de knie hebt. Dan loop je tegen uitdagingen aan die je steeds weer op een hoger niveau brengen.

 

 

De volgende Power BI Basis (voor beginners) training is trouwens op donderdag 5 september.