‘Kent Excel geen geheimen voor je?’ Dit is een vraag die vaak in vacatures wordt gesteld en waarop veel mensen ja antwoorden. Maar laten we eerlijk zijn, Excel is een programma dat zo veelzijdig is en zoveel functies heeft, dat het nagenoeg onmogelijk is om alles te weten.

Als je denkt dat Excel geen geheimen meer voor je heeft, dan is het tijd om nog een keer goed na te denken. Excel is een complex programma dat continu evolueert en verbetert, waardoor er altijd nieuwe functies en mogelijkheden zijn om te ontdekken.

Natuurlijk, als je een doorgewinterde Excel-gebruiker bent, dan kun je waarschijnlijk veel dingen doen in Excel zonder erbij na te denken. Maar zelfs, of beter gezegd, juist de meest ervaren gebruikers zullen toegeven dat er altijd nieuwe functies, trucjes en technieken te ontdekken zijn.

Er zijn bijvoorbeeld geavanceerde functies zoals draaitabellen en macro’s die niet bekend zijn bij veel Excel-gebruikers. Als je nog nooit van deze functies hebt gehoord of als je ze nog niet hebt gebruikt, dan heb je nog veel te leren over Excel.

Bovendien zijn er altijd nieuwe versies en updates van Excel die nieuwe functies en mogelijkheden introduceren. Zelfs als je denkt dat je alles weet over Excel 2010, bijvoorbeeld, dan betekent dat niet dat je automatisch alle nieuwe functies kent die zijn geïntroduceerd in Excel 2019. En met Excel 365 worden er zelfs maandelijks functies aangepast en/of uitgebreid!

Kortom, Excel is een programma dat altijd in ontwikkeling is, en er zijn altijd nieuwe dingen te leren en te ontdekken. Dus als je beweert dat Excel geen geheimen meer voor je heeft, is dat waarschijnlijk een beetje overdreven. Maar dat betekent niet dat je geen expert kunt worden in Excel en dat je niet kunt leren om het programma op een geavanceerd niveau te gebruiken. Het vergt alleen veel inspanning en tijd om je vaardigheden te blijven verbeteren!