Excel

In 1985 zag Excel het licht, toen enkel geschikt voor de Mac. Marktleider binnen de spreadsheetprogramma’s was op dat moment Lotus 1-2-3.

Op 17 oktober 1979 kwam het eerste spreadsheetprogramma uit, genaamd VisiCalc. Nog steeds geldt 17 oktober als een wereldwijde spreadsheetdag.

In 1982 kwam Microsoft al met MultiPlan op de markt, maar dat brak nooit door.

Door de jaren heen zijn er veel nieuwe versies van Excel op de markt gekomen. Je kunt Excel trouwens niet los aanschaffen, het zit in het Office-pakket van Microsoft, waar ook o.a. Word en Outlook inzitten. De laatste versies zijn Office 2016, Office 2019 en een aantal jaar geleden kwam ook Office 365 op de markt. Groot voordeel daarvan is dat je geen nieuwe versie met de tijd hoeft aan te schaffen, de updates komen nu niet om de drie jaar, maar bij de updates die diverse keren per jaar (automatisch) gebeuren. Tegenwoordig heet het trouwens Microsoft 365.

Excel is dus een spreadsheetprogramma. Maar wat is een spreadsheet? Een spreadsheet is een digitaal rekenblad. Maar het gaat veel verder dan een rekenmachine. De mogelijkheden zijn haast onuitputtelijk. Ik heb zoal offertetools, begrotingsprogramma’s, mailprogramma’s en zelfs complete softwareprogramma’s gebouwd. Dit zou ik niet iedereen aanraden om te gaan doen, je moet uiteraard goed weten waar je mee bezig bent, maar dat geldt voor het hele leven.

Momenteel is Excel de marktleider qua spreadsheetprogramma’s. Er werken maar liefst zo’n 750.000.000 mensen mee!

Wel zijn er diverse andere, vaak gratis, spreadsheetprogramma’s beschikbaar. De bekendste is denk wel Google Spreadsheets.

Is een programma na zo’n 35 jaar dan niet eens uit de mode? Ik denk het niet. Excel gaat ook met zijn tijd mee. Waren het vroeger 65.536 rijen, nu zijn het er al een tijdje 1.048.576 rijen. En heb je een groter databestand dan kun je daar uitstekend mee overweg met Power Pivot / Power Query. Nieuwe functies komen er ook bij. Zo ben ik zelf heel bij met X.ZOEKEN, die het omslachtige VERT.ZOEKEN doet vergeten.

Toch hoor je vaak wel tegenstanders van Excel roepen dat ze geen Excel meer willen gebruiken. Maar ik moet het eerste bedrijf nog tegenkomen waar ze niet meer met Excel (of een ander spreadsheetprogramma) werken! En anders hoor ik dat graag.

Het doet me soms verdriet om te horen dat Excel foutgevoelig is. Maar ik ben van mening dat niet Excel maar de gebruiker foutgevoelig is. Excel voert alleen maar die foutieve handelingen, gedaan door een niet-kundige werknemer, uit. Heel vaak zie ik dan ook dat bedrijven hun eigen product promoten door Excel af te zeiken, maar helaas met argumenten die totaal niet kloppen omdat ze niet weten wat Excel allemaal kan.