Vandaag drie cursisten van één bedrijf te gast in het pittoreske Weiteveen.

Ze waren allen ruim op tijd (ik was nog druk bezig om alles in gereedheid te brengen), dus zadelde ik ze eerst maar op met koffie en een stuk taart.

Rond kwart voor tien gingen we onder het genot van een tweede kop koffie voorzichtig beginnen.

Vele onderwerpen weer behandeld, onder anderen:

 • opmaak als getal
 • opmaak als datum
 • opmaak als tekst
 • wat kun je met tabbladen?
 • optellen, aftrekken, vermenigvuldigen en delen
 • voorwaardelijke opmaak
 • SOM
 • MAX
 • MIN
 • GEMIDDELDE
 • AFRONDEN
 • VERT.ZOEKEN
 • tips voor het printen
 • kop- en voetteksten
 • uitleg scherm (werkbalk snelle toegang, het lint, een heleboel vakjes, in- en uitzoomen)
 • kroketten uit Nieuw-Weerdinge
 • blokkeren (freeze panes)
 • invoegen en verwijderen van kolommen en rijen

Cursisten zeiden na afloop dat ze het heel nuttig en gezellig vonden. Vanwege het lage aantal cursisten voelden ze zich vrij om vragen te stellen, iets waar ik ook altijd blij mee ben! Overigens zul je bij mij nooit meer dan zes/zeven cursisten tegelijk vinden omdat ik vind dat anders én te veel van de effectiviteit van de cursus verloren gaat én ik het dan zelf ook wat rommelig en onoverzichtelijk vind gaan worden.

Iets na vieren sloten we af en één of meerdere cursisten zie ik weer terug bij Excel Verder dan de Basis.