Gisteravond geprobeerd om op tijd naar bed te gaan, want voor vandaag stond de cursus EXCEL BASIS (voor beginners) op het program!

Deze keer alleen stoere mannen op bezoek uit Drenthe en Friesland. Meestal tref ik mensen die een financiële functie hebben, maar vandaag was het heel divers: we hadden zoal een politie-agent, projectleider, medewerker zakelijke markt en kattenbakkenverkoper.

Ook al was het de basiscursus, in de praktijk heb je dan toch nog cursisten van verschillende niveaus. De ene onderschat zichzelf, de andere doet aan overschatting en ook al heb je bij het begin van de cursus exact hetzelfde niveau, de één pikt het sneller op dan de ander waardoor er voor die tweede cursist een tweede oefening over een onderwerp heel gewenst is.

Gelukkig is er van beide kanten vaak wel begrip daarvoor, al weet ik dat je het nooit elke cursist 100% naar zijn zin kan maken. Vandaag ging het gelukkig weer in goede harmonie.

Begonnen met de uitleg van wat je allemaal ziet op je Excel-scherm: van lint tot tabbladen en van kolommen tot de werkbalk snelle toegang.

Eenvoudige formules gemaakt, gekopieerd op diverse manieren, cellen leren opmaken, formules met functies geoefend, diverse vragen van cursisten beantwoord en ook al de hersenen gepijnigd met VERT.ZOEKEN. Omdat ik uitsluitend met kleine groepen werk kan ik ook iedereen persoonlijke aandacht geven.

Ja, ik weet dat ik genoeg heb geroepen dat er een betere variant is op VERT.ZOEKEN (namelijk INDEX i.c.m. VERGELIJKEN), maar omdat de meeste mensen nog werken met VERT.ZOEKEN én het op zich een hele nuttige functies is, heb ik hem wel behandeld.

Tussendoor ook nog lekker geluncht, genetwerkt (dat krijg je als je mensen van een schildersbedrijf en wooncorporatie bij elkaar stopt…), sterke verhalen verteld (er waren alleen mannen zoals ik hierboven al schreef) en dankzij natuurliefhebber Ulric hebben we de geelgors kunnen aanschouwen!!

Ik had het idee dat allen het een nuttige en plezierige dag vonden en ze er ook alleen verder mee aan de slag willen gaan!

Eerstvolgende cursussen:
3 oktober: Power BI Basis (voor beginners)
10 oktober: Excel VBA Basis (voor beginners)
16 oktober: Excel Verder dan de Basis
24 oktober: Excel voor Gevorderden

Wellicht tot dan, koffie staat klaar!