Gisteren weer mijn nog immer groeiende Excel-kennis proberen over te brengen op drie gemotiveerde, leergierige cursisten.

Excel Verder dan de Basis stond op het programma. Het zegt het eigenlijk al, deze cursus is geschikt voor mensen die de basis al weten, maar nog te weinig weten om aan de cursus voor gevorderden te beginnen.

Een medewerker van een Drentse woningcorporatie nabij Vries was de vorige keer bij de cursus ‘Excel Basis’ geweest en was zo enthousiast geworden dat hij nog een keer wilde komen en gelijk ook nog een collega meenam. En Friesland vaardigde een kandidaat af op het terrein van fietsen en IT.

Vandaag geen geelgorsen gezien, wel schapen, geiten, runderen, schaapshonden en bospaddestoelenkroketten.

Altijd leuk om de cursisten met de nodige kennis van draaitabellen weer huiswaarts te laten keren. Persoonlijk vind ik dat nog steeds één van de mooiste dingen in het leven Excel!

Maar daarnaast ook de aanwezigen proberen te overtuigen dat je beter INDEX/VERGELIJKEN dan VERT.ZOEKEN kunt gebruiken. Het kostte me wat overtuigingskracht, mede omdat het toch wel enige moeite kost (mij ook destijds) om deze geneste formule eigen te maken.

Het zou eigenlijk mooi zijn als de compactheid van VERT.ZOEKEN zou worden gecombineerd met de handigheid van INDEX/VERGELIJKEN. Laat Excel daar nou net mee bezig zijn! Ze zijn momenteel de functie X.ZOEKEN aan het ontwikkelen die aan beiden voldoet. Alleen is het nog de vraag of en wanneer die nieuwe functie in Excel komt (ik hou jullie op de hoogte en probeer regelmatig of die functie al bestaat).

Na een heerlijke en gezellige lunch en bezoekje aan de schapenstallen zijn we met de middagsessie begonnen.

Andere onderwerpen die de revue hebben gepasseerd: voorwaardelijke opmaak, grafieken, sorteren, filteren, relatieve en absolute ($) verwijzingen, bijzondere opmaak van cellen en de volgende functies (in alfabetische volgorde):

–          AANTALLEN.ALS

–          ALS

–          ALS.FOUT

–          DEEL

–          EN

–          INDEX (i.c.m. VERGELIJKEN)

–          LENGTE

–          LINKS

–          OF

–          RECHTS

–          RIJ

–          SOMMEN.ALS

–          TEKEN

–          TEKST

–          VERGELIJKEN (i.c.m. INDEX)

–          VERT.ZOEKEN

Ben er vast nog wat vergeten…

We hebben blijkbaar ook teveel zitten kletsen, want de laatste ging pas ruim na vijven weg. Daar moet ik nog wat aandacht aan besteden, dat ik het niet te gezellig maak…

En kreeg nog goede feedback om de documentatie wat uitgebreider te maken, zodat men daar later nog op terug kan vallen. Ga daar zeker aan werken!