Afgelopen vrijdag ook mijn eerste privé-training in Excel gegeven. In het verleden ook wel eens cursussen aan één persoon gegeven, maar die personen hadden dan de mazzel om zich als enige te hebben aangemeld.

De onderwerpen werden door de cursist van tevoren aangeleverd en besproken. Hij was vooral geïnteresseerd in Power Pivot, maar wist daar achteraf eigenlijk al heel wat van zonder dat hij dat wist.

Zitten oefenen met gegevens importeren, nieuwe berekende kolommen toevoegen, metingen toevoegen en daarbij DAX-functies gebruiken. DAX lijkt wel wat op functies uit het gewone Excel en functies uit VBA, maar aan de opbouw moet je toch wel even wennen en handigheid mee krijgen. Ook ik zit daar nog regelmatig mee te puzzelen. De functionaliteiten van Power Pivot zitten ook in Power BI, maar worden daar (om voor mij duistere redenen) heel anders geformuleerd en getoond.

Na de heerlijke lunch heb ik aan de hand van een echte, recente opdracht van mij, uitgelegd hoe ik een Excel-bestand opbouw. Ik begin de eerste tabbladen met data die regelmatig moeten worden ge-update. Daarna de zogenaamde stambestanden die niet veel aan verandering onderhevig zijn. Vervolgens een aantal hulptabbladen waarin ik de berekeningen maak en soms ook alvast grafieken en overzichten plaats, die in het laatste tabblad (vaak een dashboard o.i.d.) weer allen samenkomen. En daarbij is het mijn streven om na een update zo weinig mogelijk verder te hoeven aanpassen. In deze casus hoefde daarna zelfs helemaal niets meer handmatig te worden gedaan en was het dashboard gelijk helemaal aangepast.

Het was een leerzame (ja, soms ook voor mij), nuttige en plezierige dag en ging weer tevreden naar huis!