In mei en juni drie keer op een vrijdag training Excel gegeven bij Dufec in Tilburg.

’s Ochtends elke keer voor medewerkers die wel al veel in en met Excel werkten, maar op een bepaald niveau bleven hangen. Hun ogen weten te openen met draaitabellen, voorwaardelijke opmaak, SOMMEN.ALS, VERT.ZOEKEN, grafieken, diverse formules en gegevensvalidatie, ook in combinatie met INDIRECT. Het was intens voor hun, maar werd wel als zeer waardevol gewaardeerd.

 

’s Middags kreeg ik medewerkers die al met VBA (macro’s) werkten, maar ook wel in waren voor meer toepassingen daarin. Diverse loops (zoals FOR NEXT doorgenomen), de combinatie IF met END IF, wat casussen behandeld en gisteren als toetje automatisch vanuit Excel mailtjes laten versturen (!) naar diverse personen met diverse PDF-bijlagen. Ook die PDF’s werden m.b.v. VBA gemaakt.

 

Het waren drie hele leuke dagen waarbij ikzelf ook weer het nodige heb geleerd. Bij de VBA-groep zat bijvoorbeeld een cursist die van huis uit programmeur was en die sommige onderwerpen slimmer aanpakte dan hoe ik het tot nu toe deed. Toen ik zo’n vijf jaar geleden met VBA begon had ik nog helemaal geen programmeerervaring namelijk, alleen heel veel ervaring met het ‘gewone’ Excel, wat toch iets heel anders is… Maar ben je goed met het gewone Excel, dan kom je na wat doorzettingsvermogen en oefenen vast ook een heel eind!