Excel VBA Cursus

De één noemt het macro’s, de ander VBA en dat is weer de afkorting voor Visual Basic for Applications. Maar het zijn allemaal synoniemen van elkaar.

Jaren geleden heb ik mezelf met een goed studieboek VBA aangeleerd. Dat viel niet mee als niet-programmeur die ook al de 40 gepasseerd was.

De eerste 100 bladzijden was voornamelijk de technische kant en technische termen van VBA. De eerste keer dat ik dat las was het Chinees voor mij alhoewel ik al vele jaren meer dan gemiddeld met Excel werkte. Alhoewel het wel een pré is dat je met ‘gewone’ Excel al ervaring, is het toch een hele andere wereld. Ik heb het boek dan ook twee keer door moeten nemen.

Ik benader als docent de Excel VBA Cursus anders. Na een korte uitleg begin ik al gauw met een eenvoudige oefening met macro’s opnemen (ook VBA) waarbij ik tegelijkertijd af en toe wat technische termen er doorheen gooi. De oefeningen worden steeds wat complexer waarbij je spelenderwijs het één na het ander leert.

Deze manier moet je natuurlijk wel liggen, maar velen voor jou vonden dit een fijne benadering. Die houden wel van mijn Jip-en-Janneke taal.

De Excel VBA Cursus die ik geef is bedoeld voor beginners. Ik ga er vanuit dat je nog niks of weinig van VBA weet.

De cursus geef ik zowel op mijn locatie in Drenthe, maar ook via Teams.